Søk i denne bloggen

mandag 9. desember 2013

Våre troll likte prinsesser. Nye troll driver bare trolling



Troll er ikke hva de var. De nye trollene er anonyme mobbere på nett. De røver ikke prinsesser for å bli klødd i skallen, men mobber dem og skjuler seg bak falske identiteter og passord. Men snart blir de innhentet av ny teknologi. Og troll blir slik troll en gang var.

Våre troll var store, farlige, men litt langsomme i hodet, de hadde lus og lopper og klødde støtt. De hadde store neser og ører og var lett å kjenne igjen om vi skulle komme til å se dem. Theodor Kittelsen hadde tegnet dem for oss. De var glad i prinsesser og røvet dem til seg, men de slapp alltid unna når Espen hadde lurt trollet. Slik var og er våre troll. Men nå er en ny type troll dukket opp. Dette er troll som i følge engelske wiki driver trolling på nett. De mobber, er rasister, kjønnsfascister. De er anonyme, vi vet ikke hvordan de ser ut og hvem de er. Skal vi akseptere at de kalles troll?

Tøffe prinsesser i nød?
Nicola Brookes, Caroline Criado-Perez, Stella Creasy og Nina Davauluri er alle prinsesser på sin måte og profilerte offer for trolling. Engelske Nicola viste sympati for en C-kjendis som ble mobbet på nettet. Raskt ble hun selv offer og mottok over 10.000 hat-meldinger. Caroline frontet en kampanje for å få en første kvinne avbildet på den engelske 10 pund seddelen. Hun ble utsatt for hat-kampanje på nettet sammen med et parlamentsmedlem som støttet henne. Og Nina, hva gjorde hun? Jo hun ble den første Miss America av indisk avstamning. Twitter eksploderte i rasistiske ytringer.

Falske e-postadresser og anonym mobbing
Ved å gjemme seg bak en anonym internettprofil og e-post-adresse reduserer man den psykologiske barrieren for mobbing på nettet. Mange har lavere terskler for hva de kan lire av seg anonymt på nett, enn de har for samtaler ansikt til ansikt med øyekontakt. En amerikansk undersøkelse avdekket at 26 % av et utvalg av internettbrukere hadde benyttet midlertidige e-postadresser og brukernavn for å gi kommentarer på nettet. Det hevdes at så mange som 80 millioner Facebook-kontoer er falske. Blikk-kontakt virker. Et engelsk eksperimenttiltak mot sykkeltyverier viste at en stor og synlig plakat med et par øyne som så på sykkelstativet og teksten ”We Are Watching You” var nok til å redusere sykkeltyveriene.

Snart sprekker de nye trollene
Snart vil det bli vanskeligere å være slike troll. Løsningen er biomtrisk. Biometric ID kan gjøre nettet mer sivilisert. Apples IPhone 5 er allerede utstyrt med en sensor som gjenkjenner fingeravtrykk og kan identifisere deg. Dette er bare begynnelsen. Systemer under utvikling kan måle din unike måte å berøre en touchskjerm på eller måten bare du beveger musen på. Snart vil man kunne identifisere deg ut fra ordene du bruker i meldinger. Da kan det etter hvert bli vanskelig å være ny-troll og vi kan igjen vite hva man snakker om når temaet er troll.

Inspirasjonsartikkelen med alle detaljene er dessverre ikke åpent tilgjengelig, men du finner den på New Scientists nettside, her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar